De kerkuil is een van de vele uilensoorten die horen bij Nederland. In de jaren ’60 was de uil bijna verdwenen. Dit kwam door strenge winters, waardoor er weinig muizen waren en door de veranderingen op het platteland, o.a. door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in het land zoals het nu verboden middel DDT. Maar ook door het gebruik van gif voor ratten en muizen. De kerkuil stond op de Rode Lijst van de Vogelbescherming. Dankzij het werk van vrijwilligers, Stichting Kerkuilenwerkgroep en bewoners in het buitengebied die meewerkten aan nestgelegenheid is de kerkuil helemaal terug. In 2017 is de kerkuil zelfs van de Rode lijst afgehaald. Een mooi resultaat, maar aandacht voor deze vogel blijft nodig zodat een voldoende grote populatie blijft bestaan.
Kenniscentrum Nelles zet zich in voor het behoud van natuur- en biodiversiteit en een mooi landschap in de Achterhoek en dus ook voor de kerkuil. Al jarenlang is er een nestkast aanwezig in de open veldschuur. Deze nestkast wordt bezet door een kerkuilenpaar. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest en proberen de omstandigheden op het erf en in de wei en boomgaard zo gunstig mogelijk te houden voor uilen en hun voer. We maken dankbaar gebruik van vrijwilligers die ons met raad en daad bijstaan en de jonge uilen ringen. Dit jaar door Theo Weijers, vrijwilliger bij Kerkuilenwerkgroep Nederland.
Video ringen van de kerkuil jongen
Dit jaar zijn er vier jongen kerkuilen uitgebroed. In deze video zie je het ringen van deze vier jonge kerkuilen.
https://www.facebook.com/1427616733943590/videos/1882915301747062/
Wildlife-camera
De kerkuilen zie je nooit overdag. We hebben een wildlife-camera gebruikt om het uitvliegen van de jonkies te kunnen volgen. Van alle beelden hebben wij een een paar compilaties gemaakt.
In de onderstaande video zie je hoe de ouders muizen aanleveren voor hun jongen.
Na het krijgen van de muizen, gaan ze de muis “rustig” opeten.
De dieren zijn niet alleen heel mooi maar ook komisch. Zoals in deze video te zien is wachten ze de hele nacht op muizen van hun ouders en dat gaat ook vervelen. Daarom rekken en strekken ze vaak en lijkt het of ze aan ballet doen.
Galerij
Hier nog een serie foto’s van dit prachtige nachtdier.